...v malé zahrádce...

EVA - ARCHETYP MATKY

22. 3. 2019 11:50
Rubrika: Mozaika

Nacházíme se v měsíci, kdy se budí příroda za spánku opět k životu, a tak bych se chtěla s vámi podělit o archetyp ženy-matky.

Bible mluví o tom, že Eva je matkou všech živých. Mateřství ženy je tedy úzce spojené s obrazem Evy. A k mateřství patří život. Eva je matkou života, ona dává život a chrání ho. Pečuje o něj a opatruje ho. Slouží životu.

V dnešní době je mnoho svobodných žen a na archetyp matky reagují spíše podrážděně. Avšak i svobodné ženy mají v sobě archetyp matky. Způsob jakým pracují nebo jak zacházejí s lidmi, v sobě nese znaky mateřství a tím i služby životu. Jakýmkoli způsobem se žena rozhodne realizovat své mateřství, vždy to pro ni znamená naplno rozvinout svoji ženskost. Mateřství zůstává neoddělitelnou součástí prožívání ženskosti, i když žena nemá děti.

Správná matka nechá druhé růst, podporuje je a je vůči nim štědrá. Mateřství znamená říci ano životu a světu. Mateřství vyzařuje milosrdenství, laskavost, starostlivost a teplo. Ženy, které v sobě objeví sklony k mateřství, jsou otevřené Bohu a tajemství života.

Matky jsou potřebné především ve společnosti, která lidi hodnotí jenom podle výkonu. Skrze ně můžeme zakoušet péči a přijetí bez jakékoli protislužby. Všichni lidé touží po mateřské péči, a to především když se necítí dobře. Pokud se pak potkají s člověkem, který vyzařuje mateřskou lásku, který je podpoří, drží je a pomáhá jim, cítí se silnější a umějí se nanovo popasovat se životem. Lidé, kteří v této situaci pocítí mateřskou lásku, se hned cítí lépe.

Postoj ženy matky může být pro druhé požehnáním. Často se však tyto ženy mohou cítit vyčerpané a vyhořelé. Může se stát, že už nebudou umět říci ne. Chtějí se všem rozdat, často přitom zapomínají na vlastní hodnoty. Stále jenom dávají a nic si neberou, dokonce si ani neuvědomí, že i druzí chtějí pro ně udělat něco dobrého. Tento negativní aspekt mateřství nás přivádí k situaci, kdy se žena ke každému chová jako jeho matka bez toho, aby to člověk potřeboval. Pokud ji péče přeroste přes hlavu, začne se projevovat agresivně. Když žena pečuje i o sebe, pak si mateřství vychutnává. Ženy, které mají radost z toho, že jsou matky, jsou vděčné za svoje děti a čas s nimi prožívají naplno. Nerozdají se do vyčerpání, protože dokážou čerpat z vnitřního zdroje.

Eva jako matka všech žijících nám ženám ukazuje, co to znamená zakusit život z každé stránky. Evu lákalo jíst ovoce ze stromu poznání, chtěla ochutnat život a poznat všechny jeho příchutě. Následkem svého činu poznala všechno: štěstí i bolest. Poznala samu sebe, a tak získala osobní zralost.

Každá žena se projeví jako matka, když nechá život růst a podporuje ho, když pomáhá slabšímu a nese ho, když člověka přijímá s vroucností a péči. Přijmout mateřství znamená uvědomit si svoji hodnotu. Duchovní cesta pro ženu – matku znamená dokázat dávat i přijímat, přijmout a nechat odejít. Na této cestě žena objevuje nejenom tajemství své ženskosti, ale i tajemství Boha, který je ve své hloubce taky matkou.

Největší hodnota ženy-matky je v tom, že se projevuje v ní něco ze samého Boha: mateřská, utěšující, starostlivá a milující Boží tvář. A tak přeji vám i sobě, abychom skrze archetyp ženy-matky ukazovaly druhým samého Boha.

vaše sestra Gabriela

A protože je březen měsíc knihy, dnes mám pro vás knižní typ:

https://www.cbdb.cz/kniha-171156-eva-eve

Zobrazeno 901×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz