...v malé zahrádce...

KAPELNÍK EX TOTO CORDE JAKUB SOUKAL

7. 5. 2018 13:30

Je mi potěšením představit vám kapelníka kapely ex toto corde Kubu Soukala! :) 

1. Od kdy se věnuješ hudbě?

Od první třídy (čili asi od sedmi let), kdy jsem nastoupil na chrudimskou ZUŠku a posléze zdárně absolvoval dva cykly hry na klavír.

 

2. Jaká je Tvá nejoblíbenější píseň?

To je velmi těžká otázka. :) Co se týče písniček, které hrajeme s etc, čili rytmické písničky ke mši, tak myslím, že vždycky nějakou písničkou určitou dobu žiju. Nejen, že mi hraje v hlavě, ale pak už mi hlavou běží třeba jen její text. Před letošním diecézkem jsem například žil písničkou Tvé tělo, Pane, přijímám. Na podzim mě zase hodně fascinovala písnička Hledám Tvoji tvář. Většinou se mi po zkoušce vykrystalizuje v hlavě nějaký jeden song, který jsme zkoušeli a který mě pak doslova „provází“ na každém kroku. :)

 

3. Kde bereš inspiraci ke skládání písní?

Když mám možnost psát hudbu k nějakému textu – což se mi zatím stalo čtyřikrát, pokud dobře počítám :) – tak největší inspirací je pro mě text sám, jeho nálada a taky účel písničky. Hodně dám na první dojem z daného textu, snažím se z něj dostat maximum. Taky mě inspiruje, když si improvizuju na piano, třeba na to, co už jsem vytvořil nebo prostě jen tak. A pak jsou to taky chvíle, kdy nesedím u piana a nesnažím se přijít na něco nového, ale když jen nad tím textem nebo nad tím, co už mám, jen přemýšlím. Takže inspirace ke mně chodí dost často v tichu a z ničeho nic. :)

 

4. Co Tě nejvíc baví na vedení kapely?

Je toho hodně, nedokážu říct, co nejvíc… :) V první řadě mě rozhodně baví trávit čas s lidmi z kapely. Díky jim jsem se naučil velkou spoustu věcí, nejen z hudebního hlediska. :) Vedení kapely mě vede i k určité zodpovědnosti – mít plán, být nad věcí, umět reagovat na různé situace (učit se to) – a to mě naplňuje, protože je to pro mě určitá forma dobrodružství. Dost mě baví i tvorba aranží k písničkám a díky tomu, že nás aranže v etc píše víc, tak se vždycky těším, jak kdo kterou písničku pojme, protože pole je (ne)skutečně široké. No a zkoušky a samotná hraní při mších mě hodně baví, bez toho by to nešlo. Když začínáme cvičit novou písničku, čili novou aranž pro nástroje, pro sbor, tak mě neskutečně naplňuje slyšet, jak se ta písnička jako celek rodí. Je to vždycky zvláštní pocit stoupnout si před kapelu, rozdat noty a začít cvičit; člověk jde s tím, co vytvořil, na trh. A to je pro mě dobrodružství, které mě učí a inspiruje. :) Poslední, co chci zmínit, je dirigování – baví mě zjišťovat, co všechno je kapelník/dirigent schopen předat kapele jen skrze gesta a mimiku. Takže mě naplňuje tohle specifické prožívání hudby z pozice kapelníka.

 

5. Vzpomeneš si na nejhezčí a nejtěžší moment v pozici kapelníka?

Nejhezčí momenty jsou pro mě ty, kdy aranž ožívá z notového zápisu a už to neslyším jen jako MIDI z notačního programu, ale jako živou muziku, která ladí i naživo! :) Pokud bych měl ale zmínit jeden konkrétní zážitek, tak to je asi koncert, který jsme měli v rámci „Dní v diecézích“ před Krakowem. Ještě žádný koncert jsem si neužil tak jako tenhle, protože ta energie, kterou nám jako kapele – nováčkovi – dávali všichni pod pódiem, byla neuvěřitelná. Koncert byl chvílemi velmi improvizačního charakteru a bylo to jedno velké dobrodružství. :)

Jeden z nejtěžších momentů byl ten, když jsem si na jaře 2016 poprvé stoupnul před ostatní a začali jsme zkoušet. S některými jsem se ještě ani neznal a taky jsem nevěděl, co od nich můžu vyžadovat. Neměl jsem valné zkušenosti s vedením nebo dirigováním kapely/tělesa takových rozměrů, takže mě pak to zkoušení a veškeré hraní dalo hodně dobrých zkušeností.

 

6. Co plánujete do budoucna s kapelou? Na co by jsi nalákal obecenstvo?

Kapela etc – ex toto corde vznikla primárně pro hraní na zmiňovaných „Dnech v diecézích“ před setkáním v Krakowě v roce 2016. Na jaře a před Světovými dny jsme neměli ambice hrát i po nich – nebo spíš jsme taky neměli čas o tom vůbec přemýšlet. Jenomže nás tohle hraní v Polsku a společné prožití SDM tak semklo, že jsme chtěli společně v kapele pokračovat. A tak jsme měli možnost a čest hrát na několika akcích v diecézi a doprovázet řadu mší, mezi nimi i primici. Navzdory tomu, že většina členů už je na vysokých školách a talentovanější z nás :) i na konzervatořích. Čili je pro nás čím dál tím víc náročnější domluvit termíny na zkoušky nebo hraní, které by vyhovovaly všem, nebo aspoň většině. Z vlastní zkušenosti taky víme, že nejsme typ kapely, kde by po odchodu jedné generace nastoupila generace nová, která by v hraní pokračovala. Myslím tedy, že do budoucnosti kapely se díváme/učíme dívat ve svobodě. Splnila svůj úkol a dokonce něco navíc, semkla partu lidí, která něco tvoří pro druhé, takže až poznáme, že přišel čas, tak se otevřeme něčemu novému. :)

Jinak se nám na podzim něco rýsuje, ale ještě to nemá jasné obrysy, takže se nechte překvapit! :)

 

7. Máš něco, v čem jsi výjimečný a dozvěděl ses o tom prostřednictvím členů kapely?

To je skvělá otázka! :) Jak už jsem asi několikrát napsal, v etc jsem se toho moc naučil a učím a dalo mi hodně zkušeností. Od zkušenějších jsem se třeba naučil a odpozoroval, jak se zkouší se sborem, protože do té doby, jsem téměř nikdy nezkoušel písničky na víc, než na jeden hlas. :) Nově jsem ale zjistil, jak rozepsat písničku na hlasy (u nás většinou zpíváme S-A-T). Podobně jsem zjistil, že dokážu napsat aranž k písničce pro nástroje, které máme. Vnímám všechno tohle, co jsem se naučil před SDM v Krakowě, jako neuvěřitelně příhodnou a poctivou přípravu na následné dění, které nastalo kolem hymny CSM v Olomouci. A v neposlední řadě jsem našel a ohmatal si svoje dary a schopnosti při vedení nějakého kolektivu. Například co se týče komunikace, různého zařizování nebo rozhodování ve věcech, které nejsou na rozhodování příjemné a musí je udělat jenom kapelník.

 

8. Kdo je Tvým hudebním vzorem?

Miluju filmovou a obecně instrumentální hudbu, čili když poslouchám tuhle muziku, snažím se z ní i něco odnést do svého chápání hudby, potažmo do skládání. Jeden z mých největších vzorů v hudbě nebo lépe řečeno inspirativních lidí je americký skladatel Brian Tyler. Můžete si ho najít na Youtube a zjistíte, že jste od něj něco slyšeli. :) Mě fascinuje jeho multiinstrumentalistika (hraje na piano, kytary, basu, bicí, cello, perkuse a pod jménem Madsonik vytváří elektronické skladby) a nápaditost jeho skladeb (třeba využívání nepravidelného taktování). Když jsem byl mladší, tak jsem vzhlížel k hudbě Tuomase Holopainena. (Napsal hudbu k písním kapely Nightwish, ale má taky fantastické sólové album.) Jak jsem ale napsal na začátku, tak se snažím učit ze všeho, co slyším, a vždy mě nabije, když objevím něco nového, nový způsob uchopení hudby. Takže moje vzory a lidé, kteří mě inspirují, se mění, po čase vždy potřebuji najít něco nového. V poslední době mě třeba hodně fascinují skladby Karla Jenkinse nebo písničky kapely Ram Adonai.

 

9. Má kapela nějakého maskota či něco podobného?

O žádném maskotovi nevím. :) Na druhou stranu něčím, co je jakýmsi naším symbolem, je srdce. Máme ho na našich kapelových tričkách a souvisí s naším názvem: ex toto corde – z celého srdce.

 

10. Chtěl bys něco na závěr vzkázat čtenářům? :)

Zakládejte kapely, když mluvíme o kapele, protože to za to stojí! :) Člověk se toho moc naučí a sám může rozvíjet dary (tušené i netušené) ve společenství kamarádů.

Děkuju moc za rozhovor! :)

My také děkujeme za rozhovor! 

Zobrazeno 1567×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz