...v malé zahrádce...

DESATERO - 4. přikázání

23. 2. 2018 14:24
Rubrika: K zamyšlení... | Štítky: desatero

4. PŘIKÁZÁNÍ: CTI OTCE SVÉHO I MATKU SVOU, ABYS DLOUHO ŽIV BYL A DOBŘE SE TI VEDLO NA ZEMI.

Čtvrté přikázání zaměřuje náš pohled na rodinu. Je mnohem širší než to, co nám říká ohledně otce a matky. Vztahuje se na celou rodinu, na příbuzenstvo, na všechny lidi, kterým vděčíme za zabezpečení života, a také i na ty, kteří nám předali víru, což jsou většinou rodiče.

Čtvrté přikázání poukazuje na vděčnost. Být vděčný znamená nezapomínat na prokázané dobro.

Zůstaňme však u těch slov, které jsou obsaženy v tomto bodě. Ctít otce i matku je velmi důležité. Rodiče jsme si nemohli vybrat, nemohli jsme ukázat na nějakého člověka a říct: „Ty budeš můj táta a ty budeš moje máma.“ Rodiče nám jsou dáni, ať se nám to líbí, nebo nelíbí.

Rodina je něco velmi posvátného. Když se Bůh stal jedním z nás, tak žil větší část svého života v rodině. Mohl si to zařídit nějak jinak, ale on se rozhodl, že bude v rodině. Rodina vytváří společenství, tak jako Bůh vytváří vztahy (Otec, Syn a Duch svatý).

Někdy jsou v rodinách všelijaké problémy. Součástí rodiny jsem také i já, který můžu vždycky přinést něco dobrého, povzbudit pro dobrou věc.

Doma, v rodině, se člověk učí vzájemné úctě, lásce a respektu. Být dobrým žákem v této škole znamená být dobrým synem nebo dobrou dcerou. Rodina je nenahraditelná, protože člověk potřebuje vyrůstat v atmosféře lásky. Základní lidské potřeby jsou: jíst, pít, spát, ale také vědomí, že nás někdo má rád.

Mít správnou úctu ke svým rodičům platí pro každého po celý život. Až jednou budete mít děti, tak oni budou velmi bedlivě pozorovat, jak se chováte ke svým rodičům, a stejně se budou jednou chovat i oni k vám.

Správná úcta k rodičům neznamená vždycky ve všem poslouchat rodiče, když už má člověk svojí vlastní rodinu. Někdy rodiče mají tendenci hodně mluvit svým dětem do jejich vlastní rodiny. Tam je správné s úctou říct, že jejich radu vnímáte, ale chceme například danou věc udělat jinak. Ctít neznamená slepě poslouchat. Ctít svého otce i matku znamená pro dospělého člověka pamatovat na své rodiče, vážit si jich a neopomíjet je.

Rodina je také místo, kde člověk nejčastěji poznává Boha.

P. Jan Paseka

Zobrazeno 748×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz