...v malé zahrádce...

SETKÁNÍ MLÁDEŽE VIKARIÁTU HUMPOLEC

7. 11. 2017 11:30
Rubrika: Reportáže | Štítky: Vikariátko

„Přirozeností člověka je hledání radosti.“ (Jan Werich)

„Celebrate your colorful life! (Oslavuj svůj pestrý život!).“ To bylo téma setkání mládeže humpoleckého vikariátu, které proběhlo 7. – 8. října v želivském klášteře.  

Po příjezdu jsme se rozdělili na dvě skupiny. Jedna šla do želivské tělocvičny hrát míčové i jiné hry, druhá zůstala v klášteře a pustila se do vyrábění kolíčků s citáty. Po návratu skupiny z tělocvičny a vydatné večeři se odvážlivci vydali do katakomb rozprostírajících se pod želivským klášterem. Po této temné záležitosti následovala přednáška od Patera Petera Davida s mnohem příjemnějším tématem. Radost. Zamýšleli jsme se nad tím, co je to radost, kde ji hledat, jak souvisí s Pannou Marií, co nám radost přináší, co nás o ni obírá, a dozvěděli jsme se, co si o radosti mysleli starověcí filosofové.  Také jsme si vyslechli příběh. Byl o turistovi, který navštívil nějakou vesnici a její hřbitov. Zaujaly ho náhrobky, na kterých bylo uvedeno pouze jméno a krátký časový úsek. Pět let, dva dny, tři měsíce a pět hodin. Ptal se místních, co to znamená. Dostalo se mu odpovědi, že časový údaj odpovídá době, ve které byl dotyčný člověk šťastný, protože podle nich člověk žije pouze tehdy, kdy je šťastný. Po závěrečné diskuzi jsme se odebrali do kostela na večerní chvály. Zapálili jsme svíce, zpívali a modlili se.

V přednášce zazněla věta: „Život se nežije, život se slaví.“ (Motto P. Petera Davida.) My jsme život, po návratu ze studeného kostela, oslavili hrnkem horké čokolády se šlehačkou. Kdo byl unavený, šel spát, ostatní se dívali na film nebo si povídali.

Ráno se ti, co dokázali vstát dříve z postele, společně pomodlili růženec. Po sladké snídani jsme měli v klášterní kapli mši. A pak už nezbývalo nic jiného, než se rozjet domů.

                                                                                                                                                                                                                                                     Dorota Bouchalová

 

Zobrazeno 655×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz