...v malé zahrádce...

DESATERO - 1. přikázání

4. 9. 2017 19:00
Rubrika: K zamyšlení... | Štítky: desatero

Dříve než se začneme zabývat jednotlivými body z Desatera, bude jistě dobře ujasnit si, co to vlastně Desatero je. Bůh dává Izraelitům, prostřednictvím Mojžíše, deset bodů. Stalo se tak na cestě z egyptského zajetí do Zaslíbené země. Tyto body jim nedává jako nějaký bič, ale jako cestu ke štěstí a návod, jak žít ve svobodné zemi. Je to jako ukazatel, který na nějakém rozcestí ukazuje správný směr. Desatero je cestou ke štěstí. Říká nám: jestliže chceš být šťastný, tak dělej to a to; jestliže chceš být šťastný, tak to a to nedělej. Tímto pohledem se tedy budeme zabývat. V jednotlivých bodech Desatera se podíváme, jak nám ukazují cestu ke štěstí.

Boží přikázání jsou školou, kde se učíme rozlišovat dobro od zla, a tak se stávat šťastným člověkem.


1. PŘIKÁZÁNÍ: V JEDNOHO BOHA VĚŘITI BUDEŠ.

Když čteme text Desatera v Bibli, tak tomuto přikázání je věnováno poměrně dost prostoru (Ex 20,1-17). Proč? Protože to, jakou má člověk představu o Bohu (mohli bychom říct o autoritě), tak ovlivňuje všechno další naše jednání. Jaký mám vztah k Bohu, to není otázka pouze víry, ale celého života člověka.

První přikázání nás vede k tomu, abychom uznávali a klaněli se pouze jednomu Bohu. To souvisí s otázkou: kdo je pro mě Bůh, jakou mám představu o Bohu? Případně jestli tento článek čte někdo, kdo v Boha nevěří, tak co by to pro mě znamenalo, kdybych připustil/a, že Bůh je?

Boha můžeme charakterizovat jako největší dobro, největší lásku. Když se tímto Dobrem necháváme vést, tak zakoušíme štěstí a radost ve svém životě.

Věřit v jednoho Boha, pomáhá člověku vymanit se ze všech závislostí, které mu běžný život nabízí (počítače, automaty, drogy, chtít být mocný, pornografie atd.). Člověk se častokrát stává otrokem peněz, různých věcí, trendu užít si.

Největším bohatstvím však je, když jsme šťastni, spokojeni a dokážeme se osvobodit od všech závislostí. První přikázání radí člověku, aby nevěřil horoskopům, vykládání karet, ale aby věřil, že Bůh pro něho připravil tu nejlepší budoucnost.

Desatero v Bibli začíná slovy: "Já jsem Hospodin, tvůj Bůh; já jsem tě vyvedl z egyptské země, z domu otroctví. Nebudeš mít jiného boha mimo mne."

Vyhlášení Desatera tedy začíná radostným poselstvím o svobodě. Jsme svobodni, ale abychom byli spokojeni v této svobodě, tak musíme také ctít svobodu toho druhého a neomezovat jí. Svobodným se stávám, když dokážu říct zlu ne. Naopak, když se dostaneme do něčeho zlého, tak to člověka svazuje a znepříjemňuje mu to život.

Toto přikázání nám sděluje ten fakt, že Bůh je, a vyzývá nás, abychom si o Něm udělali správnou představu. Svůj vztah k Pánu můžeme založit na třech ctnostech: na víře, lásce a naději.

P. Jan Paseka

 

Zobrazeno 1110×

Komentáře

jk7

Ještě bychom si snad mohli připomenout okolnosti předávání desatera, které dokumentují, jak byly Boží priority chápány těmi, díky jejichž tradici je známe:

Mojžíš se obrátil a sestupoval z hory s dvěma deskami svědectví v ruce. Desky byly psány po obou stranách, byly popsané po líci i po rubu. Ty desky byly dílo Boží, i písmo vyryté na deskách bylo Boží. Tu Jozue uslyšel, ... Tu se Mojžíš postavil do brány tábora a zvolal: "Kdo je Hospodinův, ke mně!" Seběhli se k němu všichni Léviovci. Řekl jim: "TOTO PRAVÍ HOSPODIN, Bůh Izraele: Všichni si připněte k boku meč, projděte táborem tam i zpět od brány k bráně a zabijte každý svého bratra, každý svého přítele, každý svého nejbližšího." Léviovci vykonali, co jim Mojžíš rozkázal; toho dne padlo z lidu na tři tisíce mužů.
Ex 32-28

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz