...v malé zahrádce...

MMM 2019 ... MISIE DAREM ...

1. 10. 2019 0:00
Rubrika: K zamyšlení...

Dary, dárky, dárečky, proč si je vlastně dáváme? Dar je vyjádřením vztahu. Chci nějak navenek vyjádřit, co cítím uvnitř. Upozornit na to, co se děje ve mně. Bez daru není lásky. Pokud někdo miluje, chce dát dar, nebo dostat dar, protože láska se projevuje skutky. 

Opak daru je zboží. Zboží kupujeme za peníze a nevyjadřuje vztah. I když zboží i dar mohou vypadat stejně, pro člověka má zásadní význam, zda něco bylo věnováno jako dar, nebo je to obyčejné zboží. Zvláště pokud jsme nějakou věc dostali od člověka, na kterém nám záleží, kterého máme rádi. 

Když jsem se loučil v jedné farnosti, kde jsem byl rok, malá holčička mi nakreslila obrázek svojí rodiny, jak jedou v autě. Pověsil jsem si ho do pokoje a přemýšlel o tom, co všechno jsem v té farnosti prožil. Dostal jsem na rozloučenou celkem 4 dárky, ale tento se mi líbil nejvíc. Vím, že si s tím dala práci, vložila do toho taky možná svůj smutek, protože vím, že jí to mrzelo, že odcházím. Říkal jsem si, že se musím za celou jejich rodinu a za celou farnost modlit, protože mě mnozí měli rádi, tak jako ta holčička. 

Jen pomalovaný papír a jakou má moc. Kdybych nedostal žádný dárek, možná bych o tom takto nepřemýšlel. To je moc daru. Dokud se láska neprojeví konkrétními skutky, nikdo se o ní nedozví. Až když se projeví navenek, může se něco stát, může se navázat vztah. Takovým konkrétním skutkem projeveným navenek, může být dar.

Pokud chcete projevit lásku, dejte dar.

p. Petr Zadina

Zobrazeno 691×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz