...v malé zahrádce...

MMM 2019 ... MISIE BOŽÍM SLOVEM ...

1. 9. 2019 7:00
Rubrika: K zamyšlení...

Živé Slovo
Na září nám vychází téma „misie Božím slovem“. Zní to jaksi cizokrajně, vzdáleně realitě! Dovedu si představit misii sociální sítí, misii hudbou, videem nebo koblihou. Ale misie Božím slovem zní zoufale nesoučasně a nezajímavě. Koho osloví tisíce let stará, nesrozumitelná řeč rozvleklá na mnoha stránkách?! Nic vizuálního, nic křičícího z reproduktorů! Tane mi na mysli zoufale vyhlížející pár jehovistů pobíhajících po ulici s Biblí a nic přitažlivého na mě z toho obrazu nedýchá. Ale přece mi na mysli tane ještě něco dalšího – obraz veliké, prastaré zdi v srdci Jeruzaléma, před níž se uklání desítky mužů s černými pejzy a jarmulkami na hlavě a polohlasně hebrejsky recitují žalmy z maličkých vydání Písma, které každý z nich drží v ruce. Když jsem před lety nahlédl do hebrejského světa dýchla na mě veliká bázeň. Pochopil jsem, že mají k Písmu svatému úplně jiný vztah než my katolíci. Silně kontrastují "kyselé ksychty" nepřítomné zírající do prázdna při četbě nedělních evangelijních úryvků s oněmi židovskými muži. Bible je pro katolíka "nudný čtení“, který dávno zná. A pro žida? Pro žida jsou knihy Písma pokladem – textem, který se učí nazpaměť, posvátným svitkem, který je zdoben a uchováván ve velké úctě. Jeden z názvů židovského Písma se dá přeložit jako "knihy, které znečišťují ruce"; židé se bojí i jen dotknout svitků s Božím slovem. Vždyť jde o záznam svatých Božích slov, zapsaný patriarchy a velkými proroky; předávaný z generace na generaci. Je to posvátná paměť národa, tenká nit sahající daleko do minulosti, nezvratný projev identity lidu i dosud živý důkaz slov a činů Hospodina Sabaoth. Veledůležitý text Písma Šema Jisra'el nosí židé na čele a na ruce, a mají jej napsaný na veřejích. A slovo Jahve – jméno samého Boha – z úcty nevyslovují vůbec. Jak jiný je to svět?! Jak plný úcty, vděčnosti a hrdosti! A přitom my křesťané nejsme oproti židům vůbec v ničem pozadu – naopak! My přece nemáme jen slova starozákonní. My máme bezpečně uchována slova a skutky Božího Syna osobně! A jestliže Božího Syna, pak i našeho Stvořitele. A nejen Stvořitele, ale i Vykupitele! Máš 24/ 7 k dispozici slova Někoho, kdo tě stvořil, a proto tě zná lépe než kdo jiný. A slova Někoho, kdo dal svůj život za tebe, protože tě miluje víc než kdokoli. Můžou mít pro tebe něčí slova větší váhu než slova Ježíše z Nazareta? Pochybuju! 

Před pár lety jsem se setkal s knězem Mariánem Kuffou – slyšel jsem jeho přednášky, večeřel jsem s ním a byl jsem u něj i u zpovědi. Málokteré setkání mě tak ovlivnilo. Co Mariána odlišovalo od ostatních lidí? Neříkal pro mě nic moc nového: evangelijní poselství o lásce Boha k člověku plasticky ukázané na příbězích konkrétních lidí. Rozdíl byl v tom, jakým způsobem to Marián říkal. On všemu, co říkal věřil. Když mluvil o hříchu, člověk věděl, že je to hrozná, devastující věc. Když mluvil o Božím odpuštění, nemohl jsem pochybovat, že Bůh opravdu odpouští. Když mluvil o Boží lásce, z jeho osoby nebyla cítit ani špetka pochybnosti. Když mluvil o Kristově autoritě, ani na setinu sekundy nepochyboval o jeho moci. To, co nám chybí, není Boží slovo (dneska ho má k dispozici kdekdo i na mobilu), ale víra. Věříš, že k tobě skrze evangelium mluví Bůh, Stvořitel osobně? Věříš, že slova pronesená před 2000 lety mají sílu i dnes a že jsou osobním poselství právě pro tuto tvojí dnešní situaci, kdy si čteš tenhle text? Že mohou léčit, přinášet odpuštění, zahánět pokušení, exorcizovat? (Vzpomínám na vyprávění bratří exorcistů, kteří svědčí o tom, jak zlý duch nenávidí slova Písma svatého, které oni zpaměti recitují.) 

Prastará praxe modlitby sahající až k pouštním otcům pracuje s Písmem svatým tak, že si vezme úryvek evangelia, opakovaně jej čte a sleduje které slovo nejvíce působí na srdce. To slovo nebo větu, pak recituje stále dokola v modlitbě a vrací se k němu i během dne. Jsem přesvědčen, že víra v Boží slovo a misie Božím slovem začínají právě zde – v modlitbě s Písmem svatým. Ovšem pozor, jestliže se necháš takhle Božím slovem ovlivňovat, dřív nebo později – navzdory tvým současným postojům – přijde čas, kdy vyjdeš a budeš dělat misie i ty! Rozmysli si proto pečlivě, jestli chceš riskovat. Kontakt s Božím slovem je vysoce nakažlivý!

p. Filip Dušek

 

Zobrazeno 603×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz