...v malé zahrádce...

MMM 2019 ... MISIE PŘÍTOMNOSTÍ ...

1. 7. 2019 8:48
Rubrika: K zamyšlení...

Milí přátelé, musím se přiznat, že zamyšlení na tento měsíc není z nejjednodušších. Misie přítomností. Dá se uvažovat o mnohém. Zde je ale dobré být stručný a konkrétní, aby pro množství myšlenek nedošlo k odchýlení od cíle. Mnozí z vás si jistě vybaví tu známou písničku „žijme tedy přítomnost“. Mně totiž tato písnička naskočila na mysl jako první. A to především proto, že jsem jí jako mladší moc nemusel. Ptáte se proč? Protože jsem ji nerozuměl. Možná se ptáte dále, čemu tam nejde rozumět? Povím vám to tedy. Protože se tam po mě něco chtělo, něco někomu dát, věnovat, svůj čas, prostředky, lásku a to vše tady a teď v tomto okamžiku, ne zítra, pozítří, za rok, za deset let. Ale teď a tady. Těžko se chce mladému člověku něco obětovat, mladému člověku, který má život před sebou, celou svou budoucnost, potažmo věčnost. Mladému člověku, okolo kterého se točí svět, který je nadějí pro lidi kolem a který to světu pořádně ukáže, jak a co se má, který je středem, kolem nějž se vesmír otáčí. Ok, není to špatné, ale není to všechno a je to vlastně hodně málo. Svůj život ve skutečnosti naplňuji v tom okamžiku, kdy se dávám. A to při každé příležitosti, která se mi naskytne, neodkládám možnost, na někdy, na příště. Přítomnost, právě prožívaný okamžik, je rozhodujícím časovým mezníkem mé spásy. 

Snažme se tedy věnovat pozornost rozhovoru, který právě probíhá, například mezi vámi a vaší babičkou, mezi mnou a moji partnerkou. Zkusme třeba obědvat, jen s tím pocitem, že právě obědváme a ne že musím být za ¾ hodiny někde jinde. Snažme se být naplno přítomni v modlitbě, kterou právě konáme. Misie přítomností, je tedy velmi jednoduchá, ale cesta k ní je nesnadná, ne však nemožná. Misie je úkol, poslání - Boží lásku zakoušet a nechat zakoušet druhé. Misie přítomností – právě teď v tomto okamžiku, na místě, kde jsem, s člověkem, s kterým právě jsem, možností je vždycky dost. 

Zkuste si tu písničku doma pustit, nebo lépe zazpívat, a třeba – pokud se tak ještě nestalo :) - si ji oblíbíte jako já. 

Dmytro Romanovský

Zmiňovanou píseň najdete zde

 

Zobrazeno 724×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz