...v malé zahrádce...

PANNA MARIE - TA, KTERÁ PROMĚŇUJE

6. 6. 2019 17:00
Rubrika: Mozaika

Ženy osobitě, citlivě reagují na procesy proměn v rodině a ve společnosti. Často právě svými dotazy podnítí nějakou změnu a v jejich bezprostředním prostředí se vše proměňuje.

Biblickým prototypem ženy, jež proměňuje, je Maria. Mnohým ženám pomáhá postava Panny Marie přijmout svoji vlastní identitu a těšit se ze své ženskosti.

Umělecké ztvárnění Marie nám ji ukazuje jako výjimečně krásnou ženu, tichou matku, která chrání své dítě. Často je to Maria s ochranným pláštěm, jež poskytuje mnohým lidem útočiště, nebo Maria jako královna se žezlem a korunou stojící na měsíci. Ve 13. století se objevuje obraz piety, na kterém drží matka svého mrtvého syna. Bolestná matka, jež se nevyhýbá bolesti, snese ji a proměňuje. Pomáhá nám přijmout vlastní utrpení, a dokonce z něho čerpat sílu. Tento obraz reprezentuje utrpení v životě každé ženy. Reprezentuje utrpení každé matky, která ztratila dítě, každé ženy, která musela nechat odejít svého milovaného člověka. Utrpení každé ženy, která se vzdala svého zdraví nebo smyslu života. Je obrazem každé ženy, která se musela vzdát něčeho, co je jí drahé a vzácné, a která ztratila něco, pro co žila. Oběť je bolestivá, prožíváme strach a smutek. Smrt a zánik jsou pro nás znamením něčeho, co jsme ztratili, ale i znamením temnoty, která potom následuje.

Proč se žena usiluje ztrátu zpracovat a prožít žal? Jakou sílu dává ženám Maria, která prožila zármutek a proměnila své utrpení? Maria přijala své utrpení. Je to dlouhá cesta, ale když jsme jako Maria připravení naše utrpení přijmout a nebráníme se mu, něco se v nás změní. Pokud samy sobě položíme otázku: „Co se musím naučit, abych tuto situaci zvládla?“ jsme připravené vyvíjet se dál.

Maria nestála pod křížem sama, ale měla po boku lidi, kteří ji podpořili, a ona jejich pomoc přijala. V utrpení je důležitá schopnost důvěřovat.

Svatba v Káně nám ukazuje Marii jako matku přeměny, která cítí, že změna je potřebná. Nejde jenom o proměnu vody na víno, ale o něco hlubšího. Jde o proměnu člověka. Člověk, který je zvyklý jenom na vnější zvyky, díky čemuž se zatvrzuje – poukazuje na to šest kamenných nádob – potřebuje Boží lásku, aby v sobě objevil život.

Každá žena má podíl na tajemství ženskosti, které představuje Maria. Ženy cítí, když je něco zaběhnuté. Provázejí své děti ve vývoji a vědí, že není život bez změny. Kdo se zastaví v procesu vývinu, ten zůstane nezralý.

Život je synonymum proměny. Ženy poznají tajemství proměny. Žena, která vychovává děti, ví, co znamená změna. Je připravená na neustálou změnu a má schopnost svoji přítomností a otázkami taky něco změnit. 

Je velice důležité, aby byly ženy hrdé na svou schopnost proměny, protože potom spustí mnohé procesy dalších proměn: proměny u dětí, v manželovi, ve firmě, ve společnosti, v církvi nebo ve vysoké politice.

vaše sestra Gabriela

https://www.youtube.com/watch?v=mMxFkqWS9Qg

Zobrazeno 1041×

Komentáře

RomanS

Blábolení na zakázku.

psycho-kat

Každý žena má podíl na tajemství ženskosti, které představuje Maria. ( Já asi ne teda zdovolením )

inspra

Tyjo, to je teda něco, číst světlešedé na šedém...

Psycho-kat, co si představujete pod tím podílem na tajemství ženskosti? Co tím chtěl autor říct...měl tomu možná dát nějaký lepší tvar a mohlo by se to považovat za něco jako poezii....

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz