...v malé zahrádce...

S. DANA (SALESIÁNKY)

25. 4. 2019 17:57

Jméno: Dana Fučíková

Řád: Dcery Panny Marie Pomocnice (FMA) - salesiánky

 

 

1. Představte krátce vaše řeholní společenství.

Jsme mezinárodní institut, který se věnuje výchově a vzdělávání dětí a mládeže – zejména dívek. Zvláštní pozornost věnujeme dívkám s menšími možnostmi uplatnění nebo jakkoliv znevýhodněným.

Naše kongregace vznikla v 19. století na severu Itálie. Jejími zakladateli jsou sv. Jan Bosco a sv. Marie Dominika Mazzarello. Naše centrum je v Římě, ale působíme na všech kontinentech. V České republice jsme v 5 městech: v Praze, Plzni, Hradci Králově, Brně a v Ostravě.

Více o nás a o naší spiritualitě můžete nalézt na webových stránkách: www.fma.cz.

2. Co vás vedlo ke vstupu do kláštera?

Po studiích a tříleté pracovní zkušenosti jako učitelka jsem pocítila, že potřebuji dát svému životu jasný směr. Vnímala jsem silnou potřebu odpovědět na Boží lásku úplným darováním svého života Bohu. V té době jsem již znala sestry salesiánky, a protože zaměření institutu odpovídalo i profesi, kterou jsem si zvolila a kterou mám ráda, odhodlala jsem se požádat o vstup a začala jsem několikaleté období přípravy na toto povolání. Velkým dnem pro mě byl 15. srpen roku 2004, kdy jsem složila své první sliby jako sestra salesiánka.

 

3. Podělte se s námi o nějaký zajímavý zážitek z života v klášteře.

Jeden byl poměrně dramatický. Začalo to tím, že se při opravných pracích v našem domě v Praze vážně zranil pan malíř a bylo třeba mu zavolat záchrannou službu.

Během chvíle přijeli dva záchranáři, muži činu. První z nich křepce vyběhl do patra a jal se zachraňovat tohoto bližního svého. Druhý nesdílel sportovního ducha svého kolegy, a tak se zeptal, jestli ten výtah, kolem kterého šli, funguje. Doprovázející sestra, jejíž slova vždy míří na podstatu, mu krátce odpověděla, že ano. Nedodala však, že pouze se speciálním klíčem. Záchranář vstoupil do výtahu, ten se zavřel, zhasnul a nerozjel se. Mezitím jiná sestra, která o probíhajícím dramatu ještě vůbec neměla tušení, si z jiného patra přivolala výtah a podivila se, když v něm nalezla zmateně vyhlížejícího muže, který se nesouvisle pokoušel vysvětlit svou nesnadnou situaci. Realisticky smýšlející sestra během cesty nahoru usoudila, že záchranář, který nemá ani brašnu, ani neví, kam a koho jede zachraňovat, není záchranář, nýbrž uprchlý šílenec a terorista v jedné osobě. Usoudila, že život jí zachrání jedině klid, a tak vyjela se záchranářem až do komunity, kde se jala hledat pomoc. Naštěstí se situace vysvětlila dřív, než stihla zalarmovat integrovaný záchranný systém, a tak se zdá, že bylo toho dne zachráněno hned několik životů. Když pak na závěr sestra záchranáři pohostinně nabídla, že ho tedy výtahem odveze na příslušné patro, odpověděl jí, že do tohoto výtahu už v životě nevleze, a opustil dům seběhnuv ze schodů rychlostí, která rozhodně předčila i výtah.

 

4. Jaké činnosti se během dne věnujete?

Pracuji na Církevní základní škole v Hradci Králově, kde vyučuji náboženství a hudební výchovu, a dále pracuji jako vychovatelka v Salesiánském domově mladých, který naše kongregace zřizuje a který sídlí v Hradci Králové – Kuklenách.

 

5. Mohou vás mladí lidé v klášteře navštívit? Pořádáte nějaké akce pro mládež?

Mladí lidé jsou u nás vítáni. S dívkami, které u nás bydlí ve zmíněném Domově mladých, sdílíme každodenní život a snažíme se být mezi nimi přítomny, aby – pokud chtějí – s námi mohly sdílet své studijní i životní starosti i radosti, přijít se poradit, nebo si jen tak popovídat. Dále je zveme na naši společnou modlitbu a na různé další aktivity (sportovní, hudební, pracovní…), které jsou součástí programu a volnočasových nabídek. Rády ovšem přivítáme i ty, kdo zde nebydlí, ale zajímal by je náš způsob života, nebo by stály o nějakou spolupráci. A nakonec, i kdyby se někdo chtěl přijít podívat „jen tak“, určitě nenajde dveře zavřené.

V našem domě kromě ubytování, které je určeno studentkám středních, vyšších odborných a vysokých škol, pořádáme další akce – např. dětské odpoledne ve spolupráci s klubem SHM, program pro děti při kurzech formace pro manželské páry, nebo poskytujeme prostory a zázemí například pro víkendová setkání diecézních animátorů, setkání kaplanů a zástupců mládeže naší diecéze, nebo – v rámci salesiánské rodiny – víkendová setkání dobrovolníků apod. O prázdninách zde probíhají obvykle 2 turnusy příměstských táborů, duchovní cvičení a další akce.

6. Jakou knihu byste doporučila mládeži?

V poslední době mě zaujala „Parabible“ od evangelického kazatele Alexandra Fleka, kde autor vtipným a neotřelým způsobem převádí biblické úryvky do moderního jazyka. Myslím, že nám tím biblické příběhy a podobenství mohou nově promluvit i do našeho života.

Zobrazeno 781×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz