...v malé zahrádce...

S. GRATIA (ŠKOLSKÉ SESTRY SV. FRANTIŠKA)

8. 3. 2019 17:00
Rubrika: Portréty osobností | Štítky: řeholníci

Jméno: s. Gratia Pavla Štulířová

Kongregace: Školské sestry sv. Františka

 

 

1. Představte krátce vaše řeholní společenství.

Jsme Kongregace školských sester svatého Františka, žijeme podle Evangelia a podle ideálů svatého Františka. Věnujeme se výchově, vzdělávání a všemu, co rozvíjí člověka. Naše sestry pracují jako učitelky, vychovatelky, katechetky, psycholožky, terapeutky, ale i zdravotní sestry a sociální pracovnice. Ve světě je nás 370 v 8 zemích světa, nově jsme otevřeli misii ve Vietnamu a mezinárodní komunitu na Sicílii. V Čechách nás najdete na Hoješíně u Seče, ve Slatiňanech, v Praze, Brně a Liberci.

 

2. Co vás vedlo ke vstupu do kláštera?

Chtěla jsem odpovědět na Boží pozvání… Podněty, kdy Bůh klepal na mé srdce, přicházely různě: skrze Boží slovo (Žl 45), skrze spolčo  a společné akc, skrze modlitbu.

 

3. Podělte se s námi o nějaký zajímavý zážitek ze života v klášteře.

Když jsem nastoupila do kláštera, rodiče nesouhlasili s mým rozhodnutím. Bratranci, když viděli, jak to rodiče těžce nesou, rozhodli se jednat. Přijeli za mnou a pod záminkou prohlídnutí si kláštera, naplánovali únos. Jeden mě vzal do náruče, druhý přijel autem, hodili mě dovnitř a už jsme jeli domů. Cesty odpovědi na Pánovo volání můžou být různě dobrodružné.

 

4. Jaké činnosti se během dne věnujete?

Jsem pastorační asistentkou na Hoješíně u Seče.  

Jednou naší činností je to, že k nám přijíždí rodiny, děti, mládež a vlastně kdokoliv na rekreace, dovolené. Věnujeme se jim, jak každý potřebuje. Jsem k dispozici k duchovním rozhovorům, přímluvné modlitbě. Pro tyto skupiny připravujeme dům i park, takže je to denně i o manuální práci: úklidy, sekání trávy, praní, vaření.

Další činností je to, že vyučujeme v okolí náboženství, věnujeme se lidem, seniorům. Mojí speciální činností je to, že jezdím do škol v širokém okolí s programy „ Poselství křesťanských svátků“.

 

5. Mohou vás mladí lidé v klášteře navštívit? Pořádáte nějaké akce pro mládež?

Po domluvě kdykoliv. Letos budeme objekt rekonstruovat, ale je možné přijet na dny ztišení jako jednotlivci. Naše sestry dělají po celé ČR spoustu různých akcí pro mládež. Můžete se podívat na odkaz na web a facebook: reholnícispolu.cz.

 

Zobrazeno 1315×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz