...v malé zahrádce...

VEČER MLADÝCH V HLINSKU

5. 11. 2018 18:00
Rubrika: Reportáže | Štítky: vikariátní setkání

Jednou z tradičních akcí chrudimského vikariátu bývají večery mladých, které mají nás mladé podpořit na naší životní cestě a také tak trochu nakopnout, abychom se na chvilku vzdali svého pohodlí a přišli utvářet společenství, kterého jsme nedílnou součástí. Taková setkání přinášejí malé střípky povzbuzení a odhodlání, které do sebe zapadají jako mozaika a po celý život se dotváří a činí nás silnějšími a odvážnějšími. Nejinak tomu bylo i v pátek 12. října 2018, kdy hlinecká farnost měla tu čest hostit mši svatou celebrovanou chrudimským kaplanem pro mládež P. Vláďou Novákem a vzácným hostem P. Petrem Soukalem.

Na čtyřicet mladých se po mši svaté sešlo v prostorách hlinecké fary, kde po úvodním krátkém seznámení a hře začal hlavní bod programu, P. Petr Soukal nám vyprávěl, jakýmže to způsobem se ke kněžství dostal. Co vyprávěl, přímo nás strhl do víru svých myšlenek, že jsme se, byť jen na krátko, cítili jako bychom byli jeho nejlepší kamarádi a všechno prožívali s ním. Letem světem si představme malého Péťu, jak od svých čtyř let káže plyšákům a své sestřičce ve své domácí farnosti, Péťu, který ve druhé třídě odmítl tu nejskvělejší partii, jedinou holčičku, která v tu dobu chodila na náboženství, z toho důvodu, že si byl jist, že bude knězem, nabídl jí však, že bude velmi rád, když mu bude dělat farní hospodyni. Nesouhlasila. Péťu, který ani po maturitě nedostal od Boha ten dopis z nebe, který by ho ujistil, že jde po té nejsprávnější cestě a Péťu, jenž tu je teď s námi jako havlíčkobrodský kaplan pro mládež, ale doma ho kromě mladých i starších farníků čeká oprava kostela v havarijním stavu.

Snad si dokážete představit sílu pocitů, které si v sobě každý z nás odnáší… To oslovení, které se nedá specifikovat do konkrétnější podoby a je zcela jedinečné…

Zdeňka Nováková

Zobrazeno 854×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz