...v malé zahrádce...

KAPELNÍK VESMÍRNÉ KAPELY FRANTIŠEK (FRENKY) STŘASÁK

24. 4. 2018 20:59
Rubrika: Portréty osobností | Štítky: VeKa

Je mi velkou ctí, abych VÁM představila kapelníka Vesmírné kapely (VeKy) Frenkyho!

 

1. Od kdy se věnuješ hudbě?

Od 6 let, kdy jsem ještě nechodil do školy a chtěl jsem hrozně moc hrát na trubku. Tak mě jako předškoláka mamka zavedla do hudebky a začal jsem chodit na flétnu, což se dřív před trubkou muselo

 

2. Jaká je Tvá nejoblíbenější píseň?

Mno, tak to nevím :D. Spousta písní je u mě na špici, záleží jak se člověk cejtí a taky jestli zrovna sám plodí hudbu a nebo „jenom“ poslouchá, protože jinak chrlíte emoce při hraní na bicí či trubku a jinak prožíváte poslech symfonického orchestru. Líbí se mi od všeho něco. Vážná hudba, swing, dobrej pop, metal, filmová a herní hudba tam všude jsou úžasné skladby. Nemám konkrétní kapelu (krom VeKy :D ), od které bych bral všechno co vydají, spíše hledám dobré písničky. Ale jednu říct nedokážu.

 

3. Kde bereš inspiraci ke skládání písní?

No, nejsem úplnej hitmaker, jako Jaroslav Uhlíř, Michal David nebo Martin Filip :D, Ale co se týče songů pro VeKu, tak inspirací byl vždycky nějaký dialog s Bohem.

 

4. Co Tě nejvíc baví na vedení kapely?

Nechci, aby to znělo jako fráze, ale největší radost mi dělá, když VeKáči mají radost.

 

5. Vzpomeneš si na nejhezčí a nejtěžší moment v pozici kapelníka?

Nejtěžší pro mě byly chvíle, kdy jsem jako kapelník začínal. Je totiž těžké stát se kapelníkem pro lidi, pro které jste do té doby byl stejný člen jako oni. Pak jsou občas těžký momenty se školou, jako například teď, kdy už máme za sebou v tomhle semestru 8 víkendů s Vekou, protože nahráváme CD a blbě se z toho vybrušuje. Nejhezčí chvíle jsou po každém koncertě, doprovozené mši či po skončeném víkendu. Taky dost silně prožívám naše hraní při koncertu či při mši, protože během dirigování si uvědomuji, že si povídáme s Bohem. A to mě dělá šťastným.

 

6. Co plánujete do budoucna s kapelou? Na co by jsi nalákal obecenstvo?

Právě teď máme dotočeno nové album, které bude obsahovat naše autorské písničky. Natáčeli jsme ho od začátku března do konce dubna s Jirkou Maškem a Ondrou Šikem a mám z toho fakt velkou radost, protože jsem se toho bál, jestli to zvládneme natočit, jestli na to vybereme peníze a atd,… Teď už je natáčení za námi a čeká nás turné s CD. Koncerty budou v Pardubicích, v Litomyšli, v Chocni, v Červeném Kostelci, v HK a taky zabrousíme do Prahy. Na ty koncerty se dost těším, protože máme nazkoušeno a budeme moc ty víkendy hezky užívat a prožívat bez velkého cvičení, což poslední rok moc nebylo. Myslím, že to Vekáčům trochu dlužím. :)

 

7. Máš něco, v čem jsi výjimečný a dozvěděl ses o tom prostřednictvím členů kapely?

Krom pití píva, vím asi o ničem. (Co Tvoje dirigování Frenky! :D pozn. redakce.)

 

8. Kdo je Tvým hudebním vzorem?

Asi znovu nejsem schopen odpovědět přesně. Určitě učitelé z hudebky v Litomyšli jako Honza Kratochvíl, Libor Kazda nebo pan Pohorskej, který mě učili na trubku a bicí a jak hrát v bandech a v dechovkách. Moc mi to dalo. Co se týče křesťanské hudby, tak určitě Petr Jiříček, což je varhaník od nás z Litomyšle, který složil několik luxusních muzikálů a svým hezkým a osobitým hlasem zpívá na mších. Ale už jsem u nás dlouho nebyl, budu se tam muset podívat. :D

 

9. Má kapela nějakého maskota či něco podobného?

Bílou, chlupatou ovci, která se vylíhla na CSM Ždár nad Sázavou 2012.

 

10. Chtěl by jsi něco na závěr vzkázat čtenářům? 

Chtěl bych moc a moc poděkovat všem, kteří nám jakkoliv finančně pomohli s novým CD, ať už na hithitu nebo jakkoliv jinak. Hrozně moc si toho vážím a jak občas mohu slyšet ze studia při míchání, myslím, že se máte na co těšit! Jinak přeji pěkný den a nezapomeňte se dneska na někoho usmát.

Děkujeme za rozhovor! :) 

 

 

rozhovor poskytl František Střasák

 

Zobrazeno 1292×

Komentáře

kopretina

jo frenký je nejenom muj velkej vesmirnej braška ale taky super boži kapelnýk vesmirný kapeli veka .veka je skvěla parta lidi který chvali krista ,aznich vitriskava duch svaty .veka je moje rodina kterou miluju a nikdy zni neodejdu .frenký je super kapelnik který je talentovanej ama moc rad hudbu .vždycky kdyžse sfrenkým a vekou setkam mam pocit žejsemse setkala zživým krystem který mas miluje a jesrenkým legrace .šefka fanklubu veka lenka .panbuti frenký žehnej a prosim zustań ještě vevece nějakýten rok abystemi davali inspiraci skrze živoho krysta .šefka fanklubu veka lenka .

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz