...v malé zahrádce...

VESMÍRNÝ SILVESTR II.

1. 3. 2018 14:02
Rubrika: Reportáže | Štítky: DCŽM Vesmír

Ve dnech mezi 27. prosincem 2017 a 1. lednem 2018 se na Vesmíru sešlo 170 mladých lidí, aby spolu strávili poslední chvilky uplynulého a první chvilky nového roku. Za těch pár dnů vzniklo několik skupinek, které obětovaly svůj čas, ale i energii k přípravě Silvestrovského večera. Jednou z nich byla režie, která vymýšlela hry a scénky tematicky zaměřené na řeckou mytologii. Další byla hudba. Ta většinu času trávila nacvičováním na Silvestrovský koncertek.

Režie připravila pro účastníky spoustu akcí. Například olympijské hry, které byly samozřejmě pořádány venku. A to v pěkné zimě. Vytvořili jsme skupinky, které nesly názvy podle řeckých městských států, například Athény, Théby, atd. Museli jsme projít pět stanovišť, kde jsme plnili různé úkoly, např. postavit co největší „sochu“ ze sněhu (problém byl v tom, že to byl prašan), dále jsme si na sebe vzali helmu, meč a štít a běhali z kopce a do kopce nebo jsme házeli oštěpem.

V sobotu ráno jsme měli mši svatou v osm hodin. Poté jsme byli rozděleni do patnácti skupinek, až na pár výjimek jsme byli ve skupinkách po čtyřech. Každý oddíl dostal štus pozvánek, které jsme vyráběli den před tím. A šlo se na misie. Ty spočívají v tom, že se rozdávají pozvánky na Silvestrovský koncertek s přáním všeho dobrého do nového roku. Všechny skupinky rozdali celý štousek pozvánek a vrátili se na Vesmír, sice celé promrzlé, ale s dobrým pocitem.

Ještě před večerkou si pro nás režie připravila večerníček. První večer byla pohádka o „Kaktušence“, na motivy Šípkové Růženky, až na to, že se princezna jmenovala Kaktušenka a píchla se o kaktus. Princ ji po dlouhém spánku nakonec zachránil. Druhý večerníček byl o Sněhurce a třech trpaslících, také se šťastným koncem.

Silvestrovský večer zahájil koncertek v kostele sv. Maří Magdalény. Nacvičování koncertku bylo opravdu usilovné a většina zpěváků skončila na Vincentce. Potom co jsme vyšlapali ten šílený kopec k Vesmíru, nás čekala večeře. Dále jedna z nejočekávanějších částí Silvestrovského večera - galavečer. Během volnějšího sobotního odpoledne si skupinky dobrovolníků mohli zkusit nacvičit nějakou tu scénku na libovolné téma. Nyní byl čas předvést jejich výtvory. Jedno z představení bylo dokonce slovensky, a to o pastýři. Následovalo baletní a hudební vystoupení, ale také malá ukázka z divadelního prostředí (kolik úsilí stojí nacvičit nějakou scénku, jak rychle, nahlas, kolik emocí vložit do výstupu?). Nebo o princi, unesené princezně a teroristech. Princezna byla vykoupena za dva tisíce korun a z prince se nakonec stal kněz. A mnoho dalších vystoupení.

Rok 2017 jsme ukončili adorací. Při první části dostal každý papírek, se kterým mohl zhodnotit uplynulý rok. Papírek byl rozdělen na dvě poloviny. Na levou stranu jsme psali vše, co jsme na minulém roce viděli pozitivně. Pravá část patřila našim starostem. Papírky se potom spálily při druhé části a to před půlnoci v kostele sv. Matouše. Takto jsme se rozloučili s uplynulým rokem. Nový rok jsme přivítali v tichosti a s Bohem, potom ohňostrojem a novoročním přípitkem. V jídelně na nás čekal raut. Hned potom následovalo společenské/společné ráno s tancem.

            V pondělí jsme v 9:30 oslavili mší svatou svátek Panny Marie. Vstávání bylo horší než jindy. Po mši svaté se mnoho z nás začalo chystat domů a postupně jsme se začali rozjíždět za svými rodinami.

Adéla Tesařová

Zobrazeno 517×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz