...v malé zahrádce...

MODERNÍ HUDBA JAKO MODLITBA

29. 1. 2018 14:40
Rubrika: Reportáže | Štítky: vikariátní setkání

V sobotu 20. ledna 2018 se vikariátní zástupci rozhodli uspořádat vikaritání setkání na téma, které je mladým srdcím velice blízké – hudba. Sice přicházíme na poličskou faru s mírným zpožděním, ale to nevadí, trpělivě se na nás čeká a po našem příchodu ihned začíná adorace, kterou doprovázejí mladí zpěváci z Poličky.

Po adoraci se přesouváme do sálu poličského Jordánu, kde už na nás čekají rozestavěné židle a přednášející P. Pavel Šupol, který nám má přiblížit téma křesťanské hudby. Mezi poutavou přednáškou o vlivech okolního světa na naše podvědomí, životy a víru nám P. Pavel Šupol pouští ukázky písní různých žánrů. Snad aby nám ukázal, že křesťanské písně nejsou jen kostelní chorály, ale že po celém světě láska k Bohu vzkvétá a že i milovníci tvrdší hudby si přijdou na své.

Samozřejmě nechybí ani tradiční buchty a teplý čaj, což nás velice potěšilo. Máme tak v pauze čas seznámit se s novými lidmi a utvořit nová přátelství. A pak už se zase přesouváme zpět do sálu a  znovu posloucháme skladby, které snad každému v sále musí roztančit srdce. Odcházíme plni dojmů, tónů hudby a radosti, že můžeme být ve společenství, které se stará o naši víru, podporuje naši lásku k Bohu a učí nás novým věcem.

„Aktuální téma o moderní hudbě bylo od P. Pavla Šupola poutavě a přesvědčivě podané. Myslím, že snad všechny přítomné (mladé) lidi přivedlo (nenásilně)  k ochotě se zamyslet, zda to, co z hudby konzumují, má kvalitu, zda neškodí jejich víře a životu vůbec. A všechny přesvědčilo, že krásných, moderních a křesťanských skladeb i hudebních skupin je po světě dostatek. Přidanou hodnotou bylo radostné zjištění, že i slavní hudebníci se za víru v Krista nestydí, ale hlásí se k němu a je to cítit z jejich skladeb,“ říká kněz farnosti v Bystrém a zároveň okrskový vikář litomyšlského vikariátu p. Josef Matras. „Líbila se mi ještě jedna věc. Nazval bych to ovocem vikariátního setkání. Naše bysterská mládež se vikariátního setkání v Poličce tentokrát účastnila opravdu v hojném počtu a přednáška je natolik oslovila, že se jí inspirovali a pro mladší spolčo připravili o týden později zajímavé témátko. Jen ho ještě rozšířili o knihy, filmy a facebook. Jsem za to vděčný. Mladá generace touží po pravdě a kráse. To nás kněze naplňuje nadějí.“

Za bysterskou mládež Aneta Konečná

Zobrazeno 1112×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz