...v malé zahrádce...

O VELIKONOČNÍM CHVALOZPĚVU

18. 4. 2017 19:25
Rubrika: K zamyšlení... | Štítky: Velikonoce

Každý z nás má oblíbené chvíle během roku, na které se těší. Pro někoho to jsou narozeniny, pro jiného Vánoce, pro všechny studenty jsou to určitě prázdniny. Chci teď ale mluvit o chvíli, na kterou se vždy těším celý rok. Je to Velikonoční chvalozpěv, kterému se také říká Exsultet, a zpívá se na začátku nejdelší liturgie celého roku – ano během Velikonoční vigilie na Bílou sobotu. Možná se vám může zdát divné, že se někdo těší celý rok na nějaký zpěv v kostele. Ale má to své důvody, čtěte dál.

Když se na Zelený čtvrtek všechno ponoří do ticha, v Getsemanské zahradě se modlíme spolu s Ježíšem a toto liturgické ticho bez varhan, zvonů pak pokračuje přes Velký pátek až do večera Bílé soboty, je to právě okamžik rozsvícení paškálu, který nám ukazuje, že Vzkříšení se blíží. A vrcholným momentem té první části vigilie je právě Velikonoční chvalozpěv. V tmavém tichém kostele, ozářeném jen svíčkami v rukou věřících, kteří si ještě často hledají místa, kde by se uvelebili, se najednou rozeznívá zpěv, který začíná slovy: „Zajásejte, zástupy andělů v nebi, zaskvějte se v slávě, božská tajemství. K vítězství tak mocného Krále zazni, polnice, a zvěstuj spásu!“ Po chvílích ticha a rozjímání nad Kristovým utrpením přichází první velký okamžik radosti. Velký Král zvítězil a to je důvodem, proč ho chválit, opravdu máme proč se radovat.

Ten chvalozpěv pokračuje dál, mluví o nás, o našich hříších a o tom, jak ani ty nejsou překážkou pro Boha, aby si k nám našel cestu, aby se úplně vydal a nakonec drtivě porazil zlo a zvítězil. V tom zpěvu vlastně slyšíme slova, která nás uvádí do oslavy Kristova vzkříšení a shrnují celou podstatu Velikonoc.

Milí mladí, je to velký dar, že můžeme mít tak krásnou liturgii, která nám dává přímo až zakoušet, jak je Bůh velký, jak nás má rád a jak je nám blízký. Vůbec netvrdím, že je vždy lehké udržet pozornost, že je lehké všemu rozumět, ale to by nás nemělo odradit. Přece nejsme padavky a hlavně, co nic nestojí, za nic nestojí. Tak Vám moc přeji, abyste se radovali z Kristova vzkříšení a vůbec ať pro Vás bohoslužby jsou vždy okamžiky, na které se těšíte, a ať jsou okamžiky, kdy zakusíte Boží blízkost, lásku, ale i Boží velikost a majestát, třeba právě během Velikonočního chvalozpěvu a vůbec během celé Velikonoční doby.

Jan Pitřinec

 

 

 

Zobrazeno 780×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz